Näitä asioita tarkastaja tarkkailee:
-Henkilökunnantoiminta
¤ työvaatetus
¤ hygienia
¤ koulutus
¤ työntekijän terveydentila
-Puhtaanapito
¤ tilojen yleinen puhtaus
¤ haitta- ja muut eläimet
¤ jätehuolto
¤ työvälineiden ja laitteiden puhtaus
¤ pakkausmateriaalien ja kuljetusastioiden puhtaus
-Tilojen ja välineiden kunnossapito,riittävyys ja soveltuvuus
¤ tilojen kunto
¤ työvälineiden,laitteiden,kalusteiden kunto
¤ tilojen soveltuvuus elintarvikehuoneistotoimintaan
-Omavalvontasuunnitelma
¤ omavalvontasuunnitelma ja sen tarkastettavuus
¤ omavalvontasuunnitelman riittävyys
-Elintarvikkeiden vastaanotto
¤ elintarvikkeiden vastaanottaminen
-elintarvikkeiden,raaka-aineiden ja valmiin ruuan säilytys
¤ kylmänä säilytettävät elintarvikkeet
¤ kuumana säilytettävät elintarvikkeet
¤ jäähdytys
¤ pakastaminen jaa jäädyttäminen
-Oiva-raportin esilläpito
-Elintarvikkeiden koostumus
¤ lisäaineet,aromit ja entsyymit
¤ ravintolisät
¤ vierasaineet
¤ ravitsemuksellinen täydentäminen
¤ uuselintarvikkeet
-Itsepalvelumyynti ja -linjasto
¤ tuoteryhmien erillään pito ja hygienia
¤ tuotteiden säilyvyyden ja myyntiaikojen hallinta
-Allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet
¤ erillään pito
-Pakkausmerkinnät ja markkinointi
¤ yleiset pakkausmerkinnät
¤ erityislainsäädännön edellyttämät pakkausmerkinnät
¤ markkinoiti
-Jäljittetävyys ja takaisinvedot
-Omat kuljetukset
¤ lämpötilan hallinta kuljetuksissa
¤ kuljetuksen olosuhteet
-Sivutuotteet myymälässä
Miten Oiva-raportissa todetaan tilojen,pintojen ja välineiden puhtaus?
Tilat:
Tilat on hyvässä kunnossa ja ilma ei ole tunkkaista.
Pinnat:
Pöydät ja tuolit on hyvässä kunnossa ja siistit. Työnskentelypisteet ovat siisteinä eikä siellä ole mitään mikä sinne ei kuulu. Esim. henkilökohtaisia tavaroita.
Välineet:
Astiat ehjiä ja puhtaita. Työvälineet ehjiä ja puhtaita.
Miten mitataan?
- Mittausta erilaisilla mittareilla. Esim. pakastimissa ja jääkaapeissa on omat mittarit joilla seurataan että kylmät elintarvikkeet pysyvät kylminä. Lounasaikaan noutopöydästä katsotaan 2 kertaa mittarilla että onko ruuat tarpeeksi viileitä/lämpimiä.
Henkilökunnan toiminta ja koulutus?Mitä vaaditaan parhaaseen hymynaamaan?
¤Parhaaseen hymynaamaan vaaditaan¤
-Työntekijöillä on kunnollinen työvaatetus ja työkengät
-Työntejöiden hygienia on kunnossa. (hiukset kiinni,puhtaat vaatteet jne)
-Työntekijät omistavat voimassa olevan hygieniapassin.
- Työntekijöillä on kunnollinen koulutus
- Työntekijät ovat päteviä asiakaspalvelijoita
Mitä tarkoittaa elintarvikkeidein tuotantohygienia?
¤Tuote on valmistettu puhtailla välineillä ja puhtaassa tilassa.
¤Valmiit ruuat ja elintarvikkeet erotetaan toisistaan
¤Tarkastettava elintarvikkeiden säilytysolosuhteet esim.Jos tulee kaukaa tilaus niin matkan aikana pitää seurata ettei esim.pakasteet ole sulaneet.
Miten varmistetaan elintarvikkeiden lämpötilojen hallinta?
Pakastimissa ja jääkaapeissa on mittarit jotka mittaavat lämpötilan.
Lounasaikaa noutopöydissä käydään mittaamassa ruokien lämpötila ja lämpötila merkitää esim.vihkoon muistiin.
Miten "todistetaan" tarkastajalle?
Esim.näyttämällä sitä vihkoa johonka on merkitty kaikki lämpötilat.
Mitä tarkoitetaan Oiva-raportin kohdassa myynti ja tarjoilu?Mitä asioita tarkkaillaan?
¤Tarkkailevat että allergisoivat tuotteet on merkitty ja asiakaspalvelija osaa myös kertoa niistä
¤työvaatetus ja hygienia
¤tarjoilun erivaiheet ja välineiden puhtaus
Miten ravintolan tulee toimia saadakseen parhaanhymynaaman kohdassa allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet?
¤Asiakaspalvelija tietää mitä elintarviketta on missäkin ruuassa. Esim. jos joku jolla on keliaki kysyy että missä leivoksessa ei ole gluteenia niin asiakaspalvelija osaa kertoa missä sitä ei ole.
¤Allergisoivat aineet pidetään erillään muista ruuasta.
Pakkaus- ja elintarvikemateriaalit?Vaatimukset?
¤Tuotteet pitää pakata tuotteen omanpakkauskaavan mukaan. Esim.jugurtti,jos tuote ei ole pakattu tarpeeksi tiiviisti jugurttiin saattaa päästä ilmaa ja ilma pilaa jugurtin.
¤Tuotteeseen on aina merkitty mm.päiväys ja mitä siinä on.
Miten ravintolassa on hoidettava elintarvikkeiden toimitukset?
¤Kun tulee tilaus esim.pakasteeseen tulevia tuotteita, ne pitää heti laittaa pakastimeen ettei ne ehdi sulaa ja mene pilalle.
¤Tarkistetaan että tuotteet ovat ehjiä.
¤Jos tuotteiden tarkistaessa huomaa jotain poikkeavaa esim.puutetta --> merkitsee sen muistiin korjattavat asiat.
Mitä tarkoitetaan kohdassa jäljitettävyys ja takaisinveto?
¤Takaisinveto pitäisi tehdä silloin jos tuote ei ole turvallisuuden mukainen.
¤Jäljitettävyys tarkoittaa että tuoteessa lukee esim.päiväys,valmistus päivä ja missä valmistettu.
Oivaraportin esilläpito?Miksi pitää olla esillä?
¤Kun Oiva-raportti on esillä niin asiakkaat näkevät minkälaiseen paikkaan he ovat tulleet.
¤Oiva-raporttia tarkastellessa asiakas päättää jääkö sinne vai lähteekö.
Täydennä vielä.. olet vastannut yhdellä lauseella moneen kysymykseen esim. elintarvikkeiden tuotantohygienia on paljon muutakin kuin mitä olet vastannut. Lisäksi sinun tulee myös ymmärtää mitä olet vastannut. Katso esimerkkivastaus facebookista ja pohdi asiaa ja kirjoita vasta sitten omin sanoin vastaus, jolla osoitat, että olet ymmärtänyt asian. Tehtävä täydennettävä.
VastaaPoistaHyvä. Rastia seinään, tehtävä hyväksytty.
VastaaPoista