Tehtävänä on tutustua retki- ja erävälineihin.
mm. materiaalit mitä, miten hoidat, huollat, mikä on hyvä, miksi, käyttö, mallit...
1) JALAT:
Kengät erivuodenajoille.
-Talvelle talvikengät joissa on lampaanvillavuori sekä vedenkestävä nahkapinta.
-Jos kesällä,syksyllä,keväällä lähtee vaeltamaan kannattaa hommata vaelluskengät ,jotka tukevat nilkkaa vaihtelevissa maastoissa. Kenkiä ostaessa kannattaa kuunnella myyjää --> huonolaatuinen kenkä ei välttämättä kestä kauan.
- Kesälle parhain valinta on sandaalit.
Rinkat
- Rinkka on tukeva vaellukselle. Rinkka on jokaisen vaeltajan perusvaruste --> ilman ei tule toimeen. Rinkkaan mahtuu pakkaamaan helposti ruuan, vaatteet ja varusteet. Laadukkaaseen rinkkaan on helppo pakata ja rinkassa on paljon taskuja. Rinkkoja on useita erimalleja mm. lastenrinkkoja.
Näin pakkaat rinkan!
- Painavat tavarat kannattaa pakata hartioille, selän lähelle.
- Kevyemmät tavarat kannattaa pakata pohjalle tai laittaa sivutaskuihin.
- Lopuksi rinkasta kiristetään hihnat, näin rinkan sisältö pakkautuu tiiviisti ja paino tulee lähelle selkää.
2) PUKEUTUMINEN:
Kerrospukeutuminen
1. aluskerros, lähimpänä ihoa oleva kerros. Aluskerroksessa kannattaa välttää puuvilla vaatteita. Toimiva aluskerros valmistetaan keinokuidusta tai erittäin hienosta merinovillasta.
2. välikerros, vaatteen lämpimyys riippu täysin ilmavuudesta --> jos vaate sitoo paljon ilmaa niin se eristää kylmää. Välikerroksen vaatteet ovat kevyitä. Välikerroksen vaatteilla säädellään ihmisen lämpötilaa --> esim. lämpimän fleecen saa helposti otettua pois takin alta jos on liian kuuma, samanlailla sen pystyy laittamaan takaisin päälle jos iskee kylmä. Vaatetusta kannattaa säädellä aktiivisuustason muuttuessa --> vältetään hikoilu ja palelu.
3. kuorikerros, suojaa tuulelta sekä kosteudelta. Laadukas kuorikerros ei päästä vettä tai tuulta lävitseen. Kuorikerrosta ostaessa kannattaa ostaa mahdollisimmat isot vaatteet --> jotta aluskerros sekä välikerros mahtuvat kuorikerroksen alle. Kuorikerros ei kuitenkaa saa olla liian iso --> vaatteen hengittävyys voi kärsiä.
4. eristyskerros, Talviretkeilyyn tarvitaan neljäskerros. Talvella kolmikerrospukeutuminen ei riitä. Vaatetuksen eristävyyttä voi lisätä esim. väljällä untuvatakilla
3) YÖPYMINEN:
Telttoja on erilaisia esimerkiksi kupoliteltta ja tunneliteltta.
Kupoliteltta on teltta jossa runkokepit kaartuvat teltan yläosassa --> muodostaa kupolin muotoisen kokonaisuuden. Yhteen kupolitelttaan mahtuu koko ydinperhe eli 4 ihmistä.
Tunneliteltta (toiselta nimeltää kaariteltta) on teltta jossa telttakangasta kannattelevat teltan poikkisuunnassa rinnakkain olevat kaaret. Monet vaellusteltat ovat muodoltaan kaaritelttoja.
Retkelle kannattaa pakata mukaan myös telttasuoja --> sateen iskiessä suojan voi laittaa teltan päälle.
Makuupusseja löytyy kaiken kokoisille sekä monia erilaisista materiaaleista tehtyjä --> Sopivat eri olosuhteisiin. Untuvamakuupussit sopivat talviretkeilylle ja kesälle kuitumakuupussit riittävät. Puhallettavat makuualustat mahtuvat pieneenkin tilaan joten ne ovat hyödykkäitä esim. kajakki- tai pyöräretkillä. On myös mahdollista hommata itsestään täyttyvä makuualusta. Itsestään täyttyvät makuualustat ovat hyvä kompromissi pakkauskoon ja eristävyyden välillä, täytteenä vaahtomuovi, jonka huokoset täyttyy ilmasta kun venttiili avataan.
4) RUOKAILU:
Retkikeittimiä on erilasia, bensa- kaasu- ja spriikäyttöisiä keittimiä. On myös puukaasukeitin joka on hyvä ekologisuuden ajatteluun. Retkikeitin on helppo ja hyödykäs ruuan valmistukseen.
Mitä pidempi retki on sitä enemmän retkiruuan miettiminen vaatii suunnittelua sekä valmistelua. Retkillä ei tarvitse tyytyä vain nuudeleihin tai eineksiin . Pidemmillä retkillä kaivataan vaihtelua sekä kevyttä painoa.
Talvella voi syödä melkeimpä mitä tahansa --> ruoka säilyy kylmässä ilmassa. Kuiva-aineet kannattaa miettiä tarkoin kuinka paljon niitä tulee tarvitsemaan retkellä --> kun ottaa oikean määrän niin ei tule hävikkiä. Ruokaa saa myös luonnosta kalastaen kalaa tai keräilemällä esimerkiksi sieniä tai marjoja.
Välipalapatukat ovat yksi hyvä retkiruoka sillä ne ovat kuivatuotteita sekä säilyvät pitkään.
Kun valmistaa ruokaa tulen äärellä niin tulta tehtäessä tuli pitää tehdä nuotioalueella.
Tulenteko välineitä on mm. tulitikut, sytytyspalat, tulustikut sekä kaasusytytin.
Kalastukseen, metsästykseen, maastoliikenteeseen esim. moottorikelkkailuun, tulentekoon muualla kuin sille tarkoitetussa paikassa. Ja luvat kyseisiin juttuihin saa metsähallitukselta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti