Puhutaan ruuasta
- Ulkomaalaisten ensimmäinen ikkuna Suomeen ruoka --> oli tilanne mikä tahansa niin ruokaa syödään jossain vaiheessa.
- Uudet maut, selkeys, puhtaus sekä läheinen luontosuhde kiinnostaa maailmalla.
- Suomessa on paljon ruokaan liittyviä asioita joista tulisi olla ylpeä.
Elinvoimainen luonto ja tinkimättömät osaajat loihtivat herkkuja
- Suomen ruokakulttuurissa paljon --> pohjoisen luonnon makuja ja elinvoimasta sekä perinteistä että uusista vaikutteista.
-Metsien villit marjat, sienet ja riista sekä järvien ja jokien kalat --> aromiteiltaan vahvoja sekä raikkaita.
- Vuoden aikojen vaihtuessa ruoka lautasella on erilaista.
- Ravitsemustieteen taso on huippua ja sitä hyödynnetään monin tavoin.
- Suomalainen ruoka maistuu muillekin kuin meille.
Pohjoisen luonnon kulinaarinen sinfonia
- Monelle suomalaiselle ja ulkomaalaiselle Suomen parhaat ruokaelämykset tulevat luonnosta --> marjat, sienet, järvikalat sekä riista.
- Itse poimitut ja pakastetut marjat ovat monelle ulkomaalaiselle ihmetyksen aihe.
- Sienien ja marjojen poimintaa ei tarvitse lupia --> jokamiehenoikeus.
- Kalastusluvan saa helposti.
- Mökkien vakiovarustukseen kuuluvat savustuspönttö ja halsteri, joilla kaloja kypsennetään ikiaikaisilla menetelmillä.
- Suosittuja herkkusesonkeja ovat mm. syksyiset rapu- ja nahkiaiskaudet sekä talven mäti-, made- ja pilkkikausi.
- Hirvi, peura sekä jänis hyviä riistaeläimiä --> suosituin on hirvi
- Yleisimmät riistalinnut ovat sinisorsa sekä sepelkyyhky.
- Riistaeläinten metsästykseen tarvii luvan.'
- Luonnosta tuotetaan myös erikoisia herkkuja --> koivunmahla, kuusen vuosikasvu kerkkä ja terva muuntuvat osaavien harrastajien ja pienjalostajien käsissä juomiksi, siirapeiksi ja muiksi herkuiksi.
Maailman pohjoisin maatalous
- Suomi on pohjoisin maa jossa harjoitetaan maataloutta.
- Lyhyt kesä sekä pitkä talvi --> haasteita viljelylle sekä karjan hoidolle.
- Kesällä on kiire --> koko kasvuprosessi pitää käydä nopeasti läpi. Syksyllä --> kiire sadonkorjuun kanssa.
- Nopean kasvun tekevät mahdolliseksi pitkän kesäpäivän runsas valo, Golf-virran lämpö ja olosuhteisiin sopeutuneet lajikkeet.
- Kasvua auttaa myös se että Suomessa on harvemmin todella kuuma ja myös se että kasteluvettä on saatavilla.
- Talvet hävittää tuholaisia sekä hidastaa rikkaruohojen kasvua.
- Pellot ja metsät talvisin levossa --> kasvihuoneet tuottaa ympäri vuoden.
- Maatilojen tuotantoeläimet saavat talvisuojan lämmitetyistä navetoista. --> luomutilalla eläimet ulkoilevat myös talvipakkasella.
- Hyvä hygienia sekä rehuosaaminen --> puhtaita elintarvikkeita
- Ilmaston lämpeneminen tulevaisuuden yksi haasteista.
Neljän
vuodenajan
maut
- Suomen maut kruunaa selkeät neljä vuodenaikaa.
- Talven ruuissa tummia makuja mm. lihapadat, laatikkoruuat, etikkavihannekset. --> perinteinen joulukinkku on talven huipennus.
- Keväällä valon lisääntyessä kevenevät ruoka sekä mieli. --> talven varastot sekä kevään ensimmäiset tuoreet maut yhdistetään.
- Kesällä herneet, perunat sekä mansikat ovat kypsyneet.
- Perunan kanssa tarjotaan ; silliä, tilliä, pieniä makeita sipuleita varsineen ja voita.
- Lihaa kypsennetään grillissä sekä kalaa savustetaan kesäisin.
- Syksyllä on kaikkea yllin kyllin. --> marjat, sienet.
- Syksyllä varastoidaan mm. hilloja, mehuja talviaikaan.
Suomalaiset
terveyspommit
- Suomalainen terveellinen
ravitsemus on ennen kaikkea kunnollista
perusruokaa ja kansalaisten viisaita
valintoja, mutta myös kansainvälisen
huipputason tutkimusta ja innovaatioita.
- Suomalainen ruokavalio sisältää paljon ruista ja kauraa.
- Pohjoisen kesän marjat ja juurekset
sisältävät puolestaan vastustuskykyä vahvistavia antioksidantteja
ja muita tärkeitä ravintotekijöitä.
- Suomessa esim marjat ovat varsinaista superruokaa,
mustikka kansainvälisesti tutkittukin.
- Luomuruoassa terveellisyyttä on keinotekoisten
lannoitteiden, torjunta-aineiden ja lisäaineiden tiukka rajoittaminen.
- Laktoosi-intoleranssista kärsivä löytää tavallisesta
kaupasta runsaasti itselleen sopivia vähälaktoosisia
ja laktoosittomia maitopohjaisia tuotteita.
- Keliaakikolle on tarjolla gluteenittomia leivonnaisia.
- Terveellisen ravitsemuksen osaaminen on Suomessa
laaja-alaista.
Koulupäivän
ruokakulttuuria
- Jokaiselle suomalaisessa päiväkodissa,
peruskoulussa, ammattikoulussa ja lukiossa
olevalle nuorelle tarjotaan terveellinen
lämmin lounas.
- Yläkouluissa alkaa kotitalous jossa nuoret tutustuvat ruuanvalmistuukseen sekä muihin perusasioihin.
- Kouluruoka Suomessa on ilmainen --> osa virallista opetussuunnitelmaa.
- Ilmaisen kouluruoan historia alkoi jo 1900 -luvun alkuvuosina
ja se muuttui lakisääteiseksi 1940-luvulla.
Ostoskoriin
luomua ja
lähiruokaa
- Kestävä kehitys, luomu ja lähiruoka ovat
ruokamaailman trendiaiheita.
- Suomessa on paljon luomumaataloutta.
- Säästäväinen
raaka-aineiden käyttö, hukkaruoan välttäminen,
sesonkien mukainen ruokailu, kasvisten käytön
lisääminen ja lihan kohtuullinen käyttö olivat vielä
muutama vuosi sitten vanhanaikaista sodanjälkeistä
köyhäilyä ja nipottamista, mutta nyt ne ovat muuttuneet
osaksi valistunutta kuluttamista.
Ainutlaatuinen
makupaletti
- Suomalaisilla on tapana ajatella, että ruokakulttuurimme
muuttuu nopeammin kuin
muissa maissa.
- Suomessa ruokakulttuurin lähtökohta on kahtaalla, idässä
Laatokan Karjalassa ja lännessä Pohjanlahden rannalla.
Idälle oli tyypillistä tuvassa oleva uuni, jossa leivottiin
ja haudutettiin ruokia.
- Itäistä
perintöä ovat karjalanpiirakka, limppu, rahka, smetana,
sienet, piirakat ja karjalanpaisti.
- Läntisiä ruokia
ovat muun muassa makeat leivät, lihapullat ja kokonainen
paisti.
- Läntinen ruoka on makeampaa kuin itäinen.
Suomi,
Pohjoismaa
- Kaukaa katsottuna eri Pohjoismaiden ruokakulttuurit
eivät juuri erotu toisistaan.
- Pohjoismaista
ruokaa kuvataan selkeäksi, puhtaaksi ja
raikkaaksi.
- Kaikilla mailla on neljä vuodenaikaa, paljon
rantaviivaa ja puhdasta maata.
- Suomalainen ruoka onkin usein vähemmän
maustettua ja maultaan raaka-ainelähtöisempää,
ehkä happamampaakin.
- Suomessa pääasiallisesti
leivonnaiset ja jälkiruoat ovat meillä vähemmän
makeita ja niiden annoskoot pienempiä kuin muissa
Pohjoismaissa.
- Vaikka savustaminen on yhteispohjoismaista perinnettä,
on se Suomessa huomattavan yleistä.
- Leipäjuusto, mämmi ja kalakukko ovat herkullisia
esimerkkejä omintakeisuudestamme.
Kattaus suomalaista suunnittelua
- Ruokaan liittyvää muotoilua on monenlaista: keittiömiljöötä, tekstiilejä, astioita, kattausta sekä tuote-, pakkaus- ja myymäläsuunnittelua.
- Iittala, Marimekko, Aarikka ja Pentik löytyvät lähes jokaisen suomalaiskodin keittiöstä.
- Suomalaista ruokaa ja muotoilua kuvataan usein samoin sanoin: selkeää, yksinkertaista ja käytännöllistä.
- Käytännöllisyys on muotoilussa usein pelkistystä, jopa kurinalaisuutta, materiaalin kunnioittamista ja tuotteen käyttöön liittyviä oivalluksia.
Helsinki,
gastronominen
suunnannäyttäjä
- Kansainvälisen tason keittiömestarit vievät
suomalaista ruokaa maailmalle ja ohjaavat
maailman kulinaristit pöytiimme.
- Huippuravintoloissa suomalainen ruoka on uutta kokeilevaa
ja perinteitä uudistavaa.
- Suomalaisuus ja skandinaavisuus ovat läsnä pää- tai sivuroolissa
ateriasta ja ravintolan konseptista riippuen.
- Omintakeisuuden kulmakiviä ovat persoonalliset raakaaineet.
- Suomalainen ruoka on ravintoloissa myös reilusti rosoisuutensa
säilyttänyttä arki- ja perinneruokaa.- Suomalainen kansainvälisen tason gastronominen huippuosaaminen on nuorta.
- Helsinki on yksi Euroopan kiinnostavimmista trendikaupungeista, myös ruoan suhteen.
Kippis!
- Ruokajuomakulttuuriamme edustaa kraanaveden juonti ja maidon laaja käyttö ruokajuomana.
- Runsas marjasatomme taittuu upeiksi juomiksi, alkoholilla ja ilman.
- Suomessa riittää puhdasta makeaa vettä --> pohjavesi helposti käytettävissä.
- Viini on osa uudempaa ruokakulttuuriamme --> rypäleet ei kasva Suomessa.
- Tisleet sekä kuohuvien ja makeiden juhlajuomien runsaat aromit antavat kovan vastuksen kansainvälisille kumppaneille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti