POHJOIS-POHJANMAA
Pohjois-Pohjanmaan rikas ruokakulttuuri on saanut vaikutteita lännestä, idästä sekä lappilaisesta ruokakulttuurista.
Oulun alueella erityisiä herkkuja ovat mm. nahkiaiset, Perämeren lohi sekä siika.
Koillismaalle ovat leimallisia porotuotteet, eksoottiset riistajalosteet ja lakka sekä muikku eri muodoissaan.
Maakunnan marjavalikoima on laaja --> marjoja käytetään paljon. Tyrni, mesimarja, lakka (hilla) sekä karpalo ovat esimerkkejä maakunnan marjoista.
Pohjois- Pohjanmaalla leivotaan paljon ohrarieskoja.
Pohjois- Pohjanmaalla saa tuoretta kalaa ympäri vuoden.
ETELÄ-POHJANMAA
Etelä-Pohjanmaa on vahva maatalousmaakunta, jossa tuotetaan lihaa, maitoa ja viljaa.
Etelä-Pohjanmaalla valmistetaan paljon juustoja --> leipäjuusto --> myydään nykyää ympäri Suomen.
Leipäjuusto tarjotaan perinteisesti kahvin kanssa, mutta se sopii hyvin myös jälkiruokiin ja erilaisiin kylmiin alkupaloihin.
tunnettuja eteläpohjalaisia perinneruokia ovat kova leipä, kropsut, vohlut, klimppisoppa, ohrakryynipuuro, ruisvelli, läskisoosi sekä silakka- ja veriruuat.
KESKI-POHJANMAA
Keski-Pohjanmaalla riista on lähellä sydäntä.
Erityisesti hirveä, metsälintuja, sorsaa ja jänistä on käytetty ruuan valmistuksessa.
Keski-Pohjamaalla valmistetaan myös paljon maitotuotteita mm. raejuusto ja viili.
Punainen hera = juhannusjuusto on Keski-Pohjanmaan perinnejuusto.
LÄHIRUOKAA MYYVÄ YRITYS
RUOKAOHJEET:
Koillismaalle ovat leimallisia porotuotteet, eksoottiset riistajalosteet ja lakka sekä muikku eri muodoissaan.
Maakunnan marjavalikoima on laaja --> marjoja käytetään paljon. Tyrni, mesimarja, lakka (hilla) sekä karpalo ovat esimerkkejä maakunnan marjoista.
Pohjois- Pohjanmaalla leivotaan paljon ohrarieskoja.
Pohjois- Pohjanmaalla saa tuoretta kalaa ympäri vuoden.
ETELÄ-POHJANMAA
Etelä-Pohjanmaa on vahva maatalousmaakunta, jossa tuotetaan lihaa, maitoa ja viljaa.
Etelä-Pohjanmaalla valmistetaan paljon juustoja --> leipäjuusto --> myydään nykyää ympäri Suomen.
Leipäjuusto tarjotaan perinteisesti kahvin kanssa, mutta se sopii hyvin myös jälkiruokiin ja erilaisiin kylmiin alkupaloihin.
tunnettuja eteläpohjalaisia perinneruokia ovat kova leipä, kropsut, vohlut, klimppisoppa, ohrakryynipuuro, ruisvelli, läskisoosi sekä silakka- ja veriruuat.
KESKI-POHJANMAA
Keski-Pohjanmaalla riista on lähellä sydäntä.
Erityisesti hirveä, metsälintuja, sorsaa ja jänistä on käytetty ruuan valmistuksessa.
Keski-Pohjamaalla valmistetaan myös paljon maitotuotteita mm. raejuusto ja viili.
Punainen hera = juhannusjuusto on Keski-Pohjanmaan perinnejuusto.
LÄHIRUOKAA MYYVÄ YRITYS
Kauhajoen Laatuleipurit OY: Laatuleipurit valmistaa muun muassa eteläpohjalaista perinneleipää naurisleipää. (Etelä-Pohjanmaa)
LUOMUTILA:
Lahomäen Marjatila: Luomu mansikoita (Etelä-Pohjanmaa)
Luomutila Vanhapaikka: Luomu lehmä sekä lammas tila. (Etelä-Pohjanmaa)
Frejagård: Luomu vihanneksia ( Ruotsinkielinen Pohjanmaa)
Frejagård: Luomu vihanneksia ( Ruotsinkielinen Pohjanmaa)
RUOKAOHJEET:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti